+36 30 900 6228 | 1031 Budapest, III. kerület, Kaszásdűlő, Boglya u. 1. fsz. kapcsolat@egyboglya.hu

Kütyüzni is meg kell tanulni

2019. Sze. 8.Közösség0 hozzászólás

Kütyüzni is meg kell tanulni

A gyerekek, fiatalok nagy része úgy gondolja, ha az eszköz a kezében van, gyerekjáték használni. Ez nem minden esettben van így. Tanulmányok szerint az okos telefont rendszeresen használó fiatalok sem használják ki még a telefon adta lehetőségeket.
Erről ad hírt ez az idei cikk is, mely jó statisztikai adatokat tartalmaz: http://nmhh.hu/cikk/201327/NMHH_Nagy_lenduletet_vett_tavaly_a_4Gs_mobilinternet

A tudatos eszközhasználat hol kezdődik?

A tudatos eszközhasználat a családban kezdődik, de ennek inkább csak időkeretet korlátozó, milyen életkorban mit engedjünk meg a gyereknek, biztonságos internet használat aspektusaival találkozunk. Az iskola sok esetben még nem partner ebben, inkább zavaró tényezőt lát az okos eszközökben. A szülők, pedagógusok a gyerekek kezébe adják az okos eszközt, de legtöbbször nem tanítják meg őket az okos eszköz okos használatára.
A tudatos eszközhasználatot gyerekkorban érdemes elkezdeni.
A gyerekek, fiatalok szívják magukba a digitális ismereteket, ez az ő igazi közegük. Egész másként rendelnek már pizzát is, mint a szüleik. 

A kütyüzés jó!

Meggyőződésünk, hogy az eszköz mindig jó. A használatban vagy a használat ismeretének hiányában keresendők a hibák. 
A tudatos eszközhasználatra, az eszközökben zajló folyamatokra, az eszközök felépítésére tanítjuk a gyerekeket a Kütyü szakkör foglalkozásokon. A gyerekek barkácsolnak, erre tesznek elektronikát, majd az így elkészült eszközt tanulják meg programozni. Megtanulják a hétköznapi életben, kisebb szerelésekhez szükséges eszközök (pl. sniccer, forrasztópáka, csavarhúzó, áramerősség mérő…) biztonságos használatát. Kisebb javításokon, problémák megoldásán át jutnak el a programozásig. A gyerekek csak ekkor ülnek számítógép és billentyűzet elé. A tapasztalataink szerint utóbbit nem is nagyon tudják még használni. Az eszközök működésének megértése segíti a tudatosabb eszközhasználatukat. A foglalkozásokon projekteken is dolgoznak egyénileg vagy közösen. A foglalkozásvezető segíti a projektek megvalósulását. Az ilyen kütyüzés mindig jó és megerősít/helyre rak/megalapoz sok matematikai, fizikai, informatikai tudást.

Legutóbbi hozzászólások

    0