+36 30 900 6228 | 1031 Budapest, III. kerület, Kaszásdűlő, Boglya u. 1. fsz. kapcsolat@egyboglya.hu

Egyboglya Közösség -Egyboglya Alapítvány

Minden, amit rólunk tudni lehet vagy érdemes…
  • Családoknak segítünk a gyereknevelésben, munka-magánélet összeegyeztetésében, programszervezésben.
  • Szülőknek segítünk, akik támogató közösséget, szakmai segítséget keresnek, hogy jobb szülők legyenek. 
  • Közösségeknek segítünk, akik a fókuszt a gyermekeket nevelő családokra helyezik.
  • Egyetemistáknak segítünk, akik választott hívatásukat közelebb szeretnék vinni a gyerekekhez.
  • Középiskolásoknak segítünk, akik közösségi szolgálati helyet keresnek és szeretnek gyerekekkel, idősekkel foglalkozni.
  • Leendő pedagógusoknak segítünk, akik gyakorlati helyet, tapasztalatokat, mentor csapatot keresnek.
  • Nyugdíjasoknak segítünk, akik hasznosan, aktívan szeretnék eltölteni a szabadidejüket. 

Van egy közösségi terünk Óbudán (Egyboglya Közösségi Tér). Van egy 400 fős kis falu a Tisza-tónál, ahol otthon érezzük magunkat. 
A tapasztalataink alapján úgy gondoljuk, hogy a városi gyerekeknek falun a legjobb nyáron, a falusi gyerekeknek pedig jó turistáskodni a városban. Közel 40 szakemberrel, nyaranta 20-30 közösségi szolgálatos diákkal, 10-20 egyetemistával valósítjuk meg programjainkat. Munkatársaink a foglalkozások, tanfolyamok, projektek, táborok, programok alkalmával a közösségi-, tapasztalati tanulásra, tevékenységre, pályaorientációra, élményekre helyezik a hangsúlyt.

Szívesen fogadjuk azoknak a jelentkezését, akik a környezetükben figyelmet adnának gyerekeknek, kisgyermekes családoknak, időseknek. 
Szívesen fogadjuk azon magánszemélyek, cégek támogatását (akár tárgyi, akár pénzbeli), akik tehetséges gyerekeket, szerény körülmények között élő családokat támogatnának a közvetlen környezetükben programjainkkal, akcióinkkal. 

Céljaink

Miért csináljuk azt, amit csinálunk?

Szeretünk a városban barangolni, játszani, szökőkútba lábat lógatni, titkos helyeket felfedezni, régi műhelyben dolgozni, de a modern kütyüket is… vagy a számháborút.

Szeretjük a falut is. Szeretünk falun biciklizni, holtágban fürödni, szilvalekváros kenyeret enni, csöndben lenni a mezőn, régi, vicces történeteket hallgatni vagy a helyi asszonyokkal csigatészta készítés közben beszélgetni, nótákat tanulni tőlük.

Úgy gondoljuk, hogy a városi gyerekeknek nyáron a legjobb falun, a falusi gyerekeknek pedig jó turistáskodni a városban.
A falusi gyereknek tudnia kell, micsoda érték, hogy helyben termett zöldséget ehet és amikor csak akar, kimehet a mezőre a horizontot megnézni. A városi gyereknek ismernie kell a környékbeli jó kis múzeumot, a kedvenc képét egy képtárban, a legjobb játszótereket vagy pékséget a közelben. 

Célunk, hogy a gyerekeknek élményeket, tapasztalatokat adjunk, amelyeket felnőtt életükhöz fel tudnak használni.

Célunk, hogy a családokat, szülőket segítsük a családi működés, családi élet-, programok szervezésében, munka-magánélet kihívásaiban, lelki egészségük gondozásában, közösségi-, élethosszig tartó tanulásukban, kompetenciáik fejlesztésében.

Célunk, hogy a gyermekeket ellátó intézményeknek, iskoláknak olyan programokat kínáljunk, melyek a tapasztalati-, közösségi tanulást, hagyományőrzést, a környezeti nevelést elősegítik.

Célunk, hogy a helyi közösség belső erőit mozgósítva körül vegye, segítse a családokat. Hogy a családok megtapasztalják, együtt könnyebb gyerekeket nevelni, családi életet élni, programokat szervezni. Hogy a közösség megtapasztalja, képes segítséget nyújtani a családoknak.

Vállalásunk

Hol? Mit? Hogyan csinálunk?

Meg szeretnénk mutatni, hogy a gyerekek az élményeken, a játék tevékenységen, a saját tapasztalataikon keresztül képesek úgy tanulni, hogy az belső tapasztalattá, motivációvá válik.

Meg szeretnénk mutatni a családoknak, szülőknek, hogy az őket körülvevő támogató közösség képes pótolni hiányaikat, képes segíteni a családi működést, úgy hogy közben a közösség is fejlődik: pl. pótolni az elmaradt többgenerációs kapcsolatokat, egészséges működési mintákat adni.

Be szeretnénk bizonyítani, hogy az erdei iskolák mintájára a falusi iskola modell alkalmas arra, hogy iskolai osztályok működő, kis közösségekben szerezzenek saját élményű tapasztalatokat a faluközösség, családi gazdaság működéséről, hagyományőrzésről, hagyományos mesterségekről.

Meg szeretnénk győzni az egyes embert arról, hogy lelki egészség-védő faktor az, ha szociokulturális kapcsolatokat teremtenek a helyi közösségben élőkkel.

Vállalásunkat gyermek-, családi, közösségi, élménypedagógiai, hagyományőrző foglalkozások, tanfolyamok, programok, projektek, táborok szervezésével, szociális segítségnyújtással, mentor programok kidolgozásával, megvalósításával, élménypedagógia módszerekkel, közösségi-, informális tapasztalati tanulással, kompetencia fejlesztéssel kívánjuk elérni.

 

Szakembereink

Ismerd meg a csapatunkat!

Erdeiné Csepregi Zsóka

pedagógus, családterapeuta-jelölt

Hangyási Kriszta

adminisztráció

Uhrin Csaba

drámapedagógus

Inzám Éva

népi játszóház vezető

Békefi Balázs

egyetemi hallgató

Tóth Andris

grafikus, média tanár

Hencz Margó

Kézműves, népi iparművész-jelölt

Szabó Ágnes

művészetterapeuta jelölt

Erdei Gyula

településmérnök, ezermester

Tóth Netti

egyetemi hallgató

Richter Zsuzsi

művésztanár

Szabó Ágnes

népi játszóház vezető

Vermes Kornél

középiskolás, rubik kocka oktató

Hegedűs Ágnes

gyógypedagógus, drámatanár

Tűzkő Salamon

középiskolás, rubik kocka oktató

Schepp Viki

pedagógus, tanítónéni

Lombár Eszter

építész szakos egyetemi hallgató

Schrődl Stefi

kézműves szakos egyetemi hallgató

Szűcsné Bata Lívia

pedagógus

Haragonics Zalán

egyetemi hallgató, drámainstruktor szak

Lak Gyula

örökös Mikulás

Spekker Ágota

egyetemi hallgató, felelős állattartás

Szabó Marci

középiskolás, gitár oktató

Bércziné Nagy Irma

ny.pedagógus

Tények röviden

filmet készítettünk a gyerekekkel, ebből a tavalyi táboros filmeket itt alul meg is nézheted!

kg lisztet használtunk fel csigatészta készítéshez

zokniháborúban vettünk részt

Partnereink, referenciáink

 

 

 

 

 

 

 

 

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Elfogadom Adatvédelmi központ
0