+36 30 900 6228 | 1031 Budapest, III. kerület, Kaszásdűlő, Boglya u. 1. fsz. kapcsolat@egyboglya.hu

Projektek

...mert egy boglyában vagyunk!

Aktuális projektjeink

Játsszunk turistásat!, Alkossunk együtt!, Kamasz egyetem, Falusi erdei iskola, Kommunikációs kurzus kamaszoknak, Adj figyelmet, azon belül: Járóka, Anyakommandó, Közösségi szolgálat egyboglya módra, Egyboglya Mentor projekt,  Egyboglya Tehetség projekt és Válassz még egy Nagyit (vagy Papit)! projektek.
Ismerjetek meg bennünket! 🙂

Játsszunk együtt!

drámajáték foglalkozások, közösségi játékok

A drámajáték olyan játéktevékenység, amely a kommunikációt, a társas kapcsolatteremtést, problémafeldolgozást segíti. Fejleszti a személyiséget, önbizalmat. Hozzájárul a helyes énkép kialakulásához, a stresszhelyzetek megfelelő kezeléséhez. Drámajáték foglalkozásokat iskolákban tanórai keretek között és tanórán kívüli tevékenység (pl. szakkör) keretében is tartunk. Van tanodai projektünk, közösségi házakba (pl. Kakaómozi program a Csillaghegyi Közösségi Házban, Óbudán) is hívnak bennünket.
Ajánlott korcsoportok: óvodások, alsó tagozatosok, felsősök.

A foglalkozásokat változó létszámú csoportokban tartjuk (kiscsoport 10 fő, csoport 15 fő, osztály 30 fő). A foglalkozások alapvetően normál társas kapcsolat fókuszúak, de terápiás célra is alkalmazhatóak. Akkut esetben, osztályfőnökkel, iskolapszichológussal való egyeztetés alapján célszerűbb csoport foglalkozást tartani. A foglalkozások ideje a gyerekek életkorától függ: óvodásoknak, kisiskolásoknak max. 45 perces, felsősöknek 60 perces foglalkozásokat tartunk. 8-10 alkalom sok esetben elegendő a csoport társas-, érzelmi fókuszának megváltoztatására, de van, ahol fél éves projektet valósítunk meg, van ahol szakkörként működik drámajáték csoport.
A közösségi játék pedagógiai, élmény alapú közösségi játéktevékenység, ahol sok gyerekkel játszunk egyszerre.

Foglalkozásvezetőink:

Uhrin Csaba óvópedagógus, drámapedagógus
Szabó Ágnes művészetterapeuta
Hegedűs Ágnes gyógypedagógus, drámapedagógus
Haragonics Zalán e.h. színháztudomány

Helyszín: Budapest területén ingyenes kiszállás.
Időpont: előzetes egyeztetés alapján, akár hétköznap délelőttönként is.

További információk:

Erdeiné Csepregi Zsóka programvezető
kapcsolat@egyboglya.hu
30-900-62-28

Képek a drámajáték foglalkozásokról

Alkossunk együtt!

kreatív foglalkozások

A szépérzék, anyag-, eszközismeret, alapvető kézműves technikák elsajátítása, hagyományok megismerése, felelevenítése, ápolása gyerekeknek, felnőtteknek, közösségeknek. Többféle kreatív foglalkozást tartunk, attól függően, hogy milyen anyagokból, technikákkal készülnek az alkotások, tárgyak, játékok, milyen korosztály vesz részt a foglalkozásokon.

Kreatív foglalkozások gyerekeknek: alkotás közben fejlődik a gyerekek finommotorikus készsége, amely az írás megfelelő elsajátításához lesz fontos. Óvodásoknak, kisiskolásoknak ajánljuk elsősorban foglalkozásainkat, illetve olyan felsősöknek, akiknek az érdeklődése, későbbi hivatása közel áll ehhez a területhez.
Kreatív foglalkozások felnőtteknek: felnőtteknek, időseknek szabadidős tevékenységként, közösségi tanulás, ajándékkészítés céljából szervezünk foglalkozásokat ünnepek, események idején közösségi terünkben (Bp. III. Boglya u. 1. fsz.), közösségi házakban, idős klubokban.

Helyszín: Budapest területén ingyenes kiszállás.
Időpont: előzetes egyeztetés alapján.

Kreativitást fejlesztő foglalkozásaink:

hagyományőrző kézműves foglalkozás: agyag, nemez, textil, bőrmunkák, házi tészta-, savanyúság-, befőtt készítés
művészetterápiás/képzőművész foglalkozás: alkotás különböző technikákkal (pl. akvarell, pasztell, mintázás)
kreatív foglalkozás: használati tárgyak, ajándékok, játékok készítése különböző anyagokból, technikákkal
öko foglalkozások: újrahasznosított anyagokból játékok, tárgyak készítése

Foglalkozásvezetők:

Inzám Éva népi játszóház vezető
Richter Zsuzsa művésztanár
Szabó Ágnes művészetterapeuta
Hencz Margó népi iparművész-jelölt
Tóth Netti: festő szakos e.h.
Méhes Mandula diák

További információ:

Erdeiné Csepregi Zsóka programvezető
kapcsolat@egyboglya.hu
30-900-62-28

Képek a kreatív foglalkozásokról

Kamasz egyetem

tapasztalati tanulás, pályaorientációs foglalkozások

Kamasz egyetem projektünk során egyetemisták, cégek fiatal munkatársai gyakorlati foglalkozásokat tartanak általános iskolákban tanórai kereten kívül 2, ill. 4 órás időtartamban. A foglalkozások során a résztvevők kipróbálhatnak olyan tevékenységeket (pl. kísérletek, problémamegoldás, eszköz elkészítése, munka tevékenység), melyek az adott szakterületre (pl. vegyészmérnök, divattervező, kertész, grafikus, cukrász) jellemzőek. A saját élményű tapasztalatokon keresztül a gyerekek, kamaszok jobban el tudják dönteni, milyen tevékenységformák, szakterületek állnak közel hozzájuk, ilyen módon a programok hozzásegítik őket, hogy jobban el tudják dönteni, milyen pályát válasszanak. A projekthez örömmel vesszük hallgatók jelentkezését, cégek felajánlásait.

Javasolt életkori csoportok:

8-12 évesek
12-14 évesek

Helyszín: Budapest területén, ingyenes kiszállás.
Időpont: előzetes egyeztetés alapján.

Gyakorlati foglalkozásaink:

kémia szakirány, vegyészmérnök, biomérnök: kísérletek háztartási eszközökkel, anyagokkal, kémia a háztartásban és az iparban
fizika szakirány: hipotézis és kísérlet, miért működik? miért nem működik?, programozás, elektrotechnika
textil-, ruha és divattervezés: babaruha készítéstől a szabásmintáig
filmezés, digitális grafika, digitális formatervezés: poszter, plakát, digitális eszköz tervezés, film készítés, fotoshop

További információ:

Erdeiné Csepregi Zsóka programvezető
kapcsolat@egyboglya.hu
30-900-62-28

Képek a Kamasz egyetem foglalkozásokról

Egyboglya falusi erdei iskola

erdei iskola falusi környezetben

Helyszín: Tiszadorogma, Dorogma vendégház
Időpont: 2019 június, szeptember (vasárnaptól péntekig)
nagy udvar; egy osztálynyi gyermek számára szálláshely biztosítása (5 szoba, közösségi helyiség, mindegyik szobához tartozik zuhanyzó, mosdó), étkezés biztosítása, közösségi programok, falusi programszervezés.

Kifejezetten városi, nagyvárosi környezetben élő gyerekeknek javasoljuk a programot, ahol saját élményű tapasztalatokat tudnak szerezni a falusi életről. A gyerekek falusi tevékenységekben vesznek részt, pl. állatok gondozása, kertészkedés, falusi munkák, sütés-főzés, horgászás, barkácsolás, traktorozás, tanya látogatás, madárles, mézkóstolás, nóta tanulás, helyi mesterségek megismerése, kézműves tevékenységek. A tiszadorogmai “nagymamák és nagypapák” közreműködői a programnak.
Javasolt életkor: 8-12 év
Kérjen egyedi ajánlatot!
További információ:
Erdeiné Csepregi Zsóka programvezető
kapcsolat@egyboglya.hu
30-900-62-28

Képek az Egyboglya erdei iskola pojektről

VITA-min

vitakultúra-fejlesztő foglalkozások

A foglalkozások bemutatása

Pedagógusként, szülőként nap mint nap találkozunk azzal a helyzettel, hogy panasz van a kamaszokra. Állandóan, rosszkor beszélnek vagy éppen nem szólalnak meg, vállat rándítanak, amikor a véleményüket kérdezik. Az iskolában legtöbbször ugyanazok a vélemény vezérek, ugyanazokból áll a csöndes tömeg. Pedig a csöndesebbeknek is van véleményük és a harsányak is tudnak figyelni a másikra. A tanmenet gúzsba köti a pedagógust, nincs idő semmire. Amikor pedig esetleg osztályfőnöki órán közös döntést kell hozni, elszabadul a pokol. Az érvelés helyett az indulat győz, a meggyőzés helyett a szociokulturális pozíció? …a pedagógus eszköztelennek érzi magát, a szülő tehetetlennek. A VITA-min foglalkozások gyakorlatai elgondolkodtatóak, szórakoztatóak és lehetőséget kínálnak a kamaszoknak, hogy erősségeiket, szociális készségeiket, kreativitásukat egy biztonságos környezetben tegyék próbára. A harsányakat csöndre inti, megfontolttá teszi, a csöndeseket meggyőzővé. A közösség véleménye lesz fontos az egyéni pozíció helyett.

foglalkozások típusai: foglalkozások (osztályfőnöki óra, szakkör), kurzusok (5 vagy 10 alkalom), iskolai projekt (témahét, 1 hét, fél év)
Helyszín: Budapest területén, ingyenes kiszállás.
Időpont: előzetes egyeztetés alapján.

Javasolt életkor: 10-16 éveseknek

I. Mi a foglalkozások tartalma?
● Vélemények ütköztetése, soknézőpontúság megtapasztalása.
● A problémamegoldó beszélgetőkör formája, szerepe.
● Feszültségoldó játékok, gyakorlatok.
● Versenyvita megismerése

II. Mi a projekt foglalkozások célja?
● Iskolai osztályok belső erőinek újrahangolása, hogy tudjanak különbséget tenni ítélet és vélemény között.
● Erőszakmentes kommunikációs technikák elsajátítása.
● Közös élmények, játék.
● Közösségi döntéshozatal megismerése.

További információ:

Erdeiné Csepregi Erzsébet programvezető
kapcsolat@egyboglya.hu
30-900-62-28

Képek a VITA-min foglalkozásokról

Adj figyelmet!

Önkéntes projektek
Önkéntes projektjeinkkel a családbarát, gyermekbarát szemléletet szeretnénk terjeszteni, illetve ennek teret adni elsősorban szűkebb környezetünkben, Óbudán. Információkat, szakmai-, családi-, gyermek, szülőknek szóló programokat, beszélgetőköröket, közösségi programokat szervezni kerületi családoknak, fiataloknak.
Tagja vagyunk a Családbarát Óbuda csoportnak, ami a Három Királyfi Három Királylány mozgalom hálózatának óbudai csoportja. Ennek keretében vállalt tevékenységeink: Járóka klub, Anyakommandó, Szépítők klubja. 

Járóka baba-mama-papa klub
A programra közösségbe még nem járó babákat és szüleiket várjuk.
időpont: két hetente pénteken 9-11-ig a Csillaghegyi Közösségi Házban
A projekt célja: támogató közösség, felnőtt társaság, ingyenes program kisgyermekes szülők számára, hiteles, helyi, szakmai információk gyermeknevelésről, családi témákról helyi szakemberek bevonásával. Az első órában mindig kézműveskedünk is.

Anyakommandó
Kerületi védőnői tanácsadók dekorálása. Ehhez némi időre, kevés kézügyességre van csak szükség. Az eredmény: szebb terek fogadják a kisgyermekes családokat a kerületi védőnői tanácsadókban. 

Egyboglya közösségi szolgálat és mentor projekt
A programot pályaorientációs, ifjúsági programként év közbeni foglalkozások, programok, illetve nyári táborok keretében működtetjük. Volt diákjaink, táborozóink számára a középiskolai közösségi szolgálat, egyetemistáknak közösségi gyakorlat keretében biztosítjuk a programjainkban a tanulási, gyakorlati hely lehetőséget. 

Egyboglya tehetség projekt
Tehetséges általános-, és középiskolásoknak lehetőséget biztosítunk kedvezményesen, ingyenesen részt venni programjainkban. 
Adományozóknak lehetőséget biztosítunk, hogy közvetve hozzájuttassák a rászoruló családokat, gyerekeket támogató, közösségi, pályaorientációs, szabadidős programokhoz. Az adományozás az alapítványon keresztül zajlik ellenőrizhető, nyilvántartható, számon kérhető módon.  

Válassz még egy Nagyit/Nagypapit! projekt 
Örömmel várjuk önkéntesek csatlakozását, akik némi idővel rendelkeznek és szívesen bekapcsolódnának egy környezetükben élő család életébe: részt vennének a gyerekek körüli segítésben (pl. gyermekfelügyelet, gyermekek kísérése, meseolvasás), ugyanakkor be is kapcsolódnának a család életébe. 

További információ:

Erdeiné Csepregi Erzsébet programvezető
kapcsolat@egyboglya.hu
30-900-62-28

Képek a Adj figyelmet! projektről
0