+36 30 900 6228 | 1031 Budapest, III. kerület, Kaszásdűlő, Boglya u. 1. fsz. kapcsolat@egyboglya.hu

Lelki egészség napján

2022. okt. 10.Közösség, lelki egészség0 hozzászólás

Ma van a lelki egészség napja

A lelki egészség a WHO definíciója szerint egy olyan jólléti állapot, melyben az egyén a saját képességeit felismeri, képes megbirkózni a mindennapi élet stresszhelyzeteivel, produktívan dolgozik, és képes valamivel hozzájárulni közösségéhez.
A vita (disputa avagy dibate, ezt is nagyon szeretjük) szabályai szerint egy jó definíciót, tételmondatot szavanként kell értelmezni. Egyáltalán milyen az a jólléti állapot? Ismerjük-e magunkat annyira, hogy tudjuk, milyen képességeink lehetnek? A család, az iskola feladata szerintünk ebben nagyon fontos kell legyen, hogy segítse a gyermeket, fiatalt, hogy visszajelzést kapjon a saját képességeiről. Nem véletlenül van a zászlónkra tűzve a készség, képesség-, önismeret fejlesztése, mert a családnak és az iskolának is sokat tudunk ezekben segíteni. Mit jelent megbirkózni a stresszhelyzetekkel? Nem különben mit jelent a produktívan dolgozás? Sok-sok kérdés, de tudjuk, már a kérdés feltevés is nagyon jó út önmagunk megismeréséhez. Ezekre a kérdésekre azonban közösségben a legjobb válaszokat kapni. A közösség fogalma, értelmezése sem egyszerű. Mi mindenképp helyi közösséget értünk rajta.

Miért olyan fontos az önismeret?

A lelki problémákkal való megbirkózás elképzelhetetlen az önismeret fejlesztése nélkül. Alapítványunk azért dolgozik, hogy felhívni a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Mi a gyerekek, családok felől közelítve a prevencióra, jó családi, közösségi mintákra és a helyi közösségek fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt. Egy közösség nem attól közösség, hogy mindenki megveszi a programra a belépőt és a program végeztével hazamegy. Egy közösséget létrehozni, fejleszteni nagyon kemény munkát jelent minden közösségtag részéről: időt, energiát kell beletenni. De nagyon sokat is ad: megtart, támaszt nyújt, támogat, pótolja a családi hiányokat. Ahol nincs nagymama, lesz. Ahogy egyel kevesebb kéz van, akad egy. 

A közösség ma

Tudjuk, hogy a covid, a klíma szorongás, a háborús helyzet mennyit ártott a lelki egészségünknek és hogy a semmiből kell majdnem újra létrehozni a családokat körülvevő kis közösségeket. Jó helyzetben vannak azok a zártabb falusiasabb települések, ahol hagyományokat őriznek, ahol benéznek egymáshoz a szomszédok. A városi közösségekben is meg lehet keresni a régi mintákat vagy újakat teremteni. Hiszünk benne, hogy az élő emberi kapcsolatok, a természet, a játék gyógyítanak. Abban is hiszünk, hogy a városi embernek nagy szüksége van a falusi emberre és fordítva és ha nincs falusi nagymama, akkor mi segítünk keresni egyet. Ha nincs aki megmutassa a vidéki gyerekeknek az igazi nagyvárost (nem csak az állatkertet) gyerekszemmel, abban is tudunk segíteni. Hisszük, hogy szükség van ilyen kapcsolatokra a felnőtt, egészséges, döntésképes személyiség kialakulásához. Azon dolgozunk, hogy a helyi közösségeket fejlesszük, összehozzuk a városi és a falusi kis közösségeket, hogy rácsodálkozzanak egymás értékeire.