+36 30 900 6228 | 1031 Budapest, III. kerület, Kaszásdűlő, Boglya u. 1. fsz. kapcsolat@egyboglya.hu

Háztartászöldítés az Egyboglyában

2020. okt. 22.Közösség, öko, öko tudatosság0 hozzászólás

Mi fán terem az ökokör?

Az ökokör egy nemzetközi program, melyet itthon a Tudatos Vásárlók Egyesülete gondoz és felügyel, ők szerveznek képzéseket csoportvezető számára, s ők adják a csoportok működéséhez szükséges háttéranyagokat.
Ezek után a képzett csoportvezetőnek már csak lelkes résztvevőkre és egy befogadó helyre van szüksége, ahol a találkozások lebonyolíthatóak.
Mikor csoportvezetőként kutatni kezdtem, Kaszásdűlőn élő lakosként a közeli Egyboglya Közösségi Térre esett a választásom. A közösségi teret működtető alapítvány vezetője, Zsóka minden segítséget megadott, hogy elkezdhessük a csoport munkáját.
A sikeres toborzás révén 8 fős kis csapat gyűlt össze. 4 héten keresztül, kitartóan, egymást segítve, támogatva, lépésenként haladva jutottunk el oda, ahol ma tartunk – vagyis kevesebb vegyszerrel és több környezetbarát szerrel gondoskodunk otthonunk tisztán tartásáról. A program ötödik alkalma még várat magára, mert a vírus közbeszólt, de már nagyon várom, hogy megünnepelhessük az elért eredményeket.

 

„Háztartászöldítés”

Az öt hetes programban 3 tematikus alkalom van, melyek során a fürdőt és a wc-t, a konyhát és végül a nappalit érinti a „tananyag”, melyet sokkal inkább neveznék kísérletezésnek vagy játéknak. Nem a csoportvezető mondja meg a ”tutit”. Itt minden a résztvevőkön áll, hogy mi az, amit ki szeretnének próbálni, s mi az, amire még nem jött el az idő – vagy esetleg már milyen olyan praktikákat használnak, amiket szívesen megosztanak a többiekkel.
Csodás kis csapatunk volt, illetve van még mindig, s bár a vírus szétszabdalta a találkozóinkat, remélem, hogy a lelkesedés nem hagyott alább.
Csoportvezetőként köszönöm a helyiséget az Egyboglyának, s a csoporttagoknak, hogy igyekeztek minden nehézséget legyűrni, hogy ott tudjanak lenni a heti találkozókon. Remélem, ha ez a kör lezárul, lesz még újabb alkalom.
Háztartászöldítésre fel! 🙂
Hampl Eszter, ökokör csoportvezető

Ökokör „afterparty”

Azóta nagyon sok minden történt. Októberre eljutottunk odáig, hogy szabadtéren megtartottuk a záróalkalmat, ahol megosztottuk egymással, hogy ki mire jutott, miben fejlődött az elmúlt hónapokban. Sőt, elhatároztuk, hogy folytatjuk a közös tanulást, így Eszter vezetésével részt vehettünk az Ökokör afterparty első állomásként egy kencekészítő workshopon. Kutyultunk egy fantasztikusan tápláló kamillás, e-vitaminos kézkrémet profi eszközökkel, minőségi alapanyagokból. Abban maradtunk, hogy tartunk még ehhez hasonló közös zöldítő alkalmakat. Reméljük, hogy ebben az évben még megismerkedhetünk a hennázás rejtelmeivel is!
Örülök, hogy ilyen nyitott, inspiráló csapat tagja vagyok!
Havas Ági, ökokör tag, projektvezető – Egyboglya Alapítvány